Muziekverenging OKK

Arian de Visser

Arian de Visser (1980) volgde op 1 september 2009 Ronny de Rooij op als dirigent van de brassband van onze muziekvereniging.

Ontwikkeling als muzikant:

Als kleuter gaf Arian als kleine dirigent al blijk van grote belangstelling en plezier in muziek en op 9-jarige leeftijd begon hij met zijn eerste muzieklessen op orgel. Arian zegt hierover: “Mijn moeder speelde thuis vaak orgel en piano. Ik hield erg van het geluid van het orgel en dan vooral van het grote orgel in de kerk” Na twee jaar bood het orgel weinig uitdaging meer voor hem terwijl de belangstelling voor blaasmuziek toenam. Op zijn twaalfde maakte hij tijdens een open dag van de muziekschool kennis met de blaasinstrumenten. Hij was direct enthousiast over de trompet en begon met de lessen aan de muziekschool. Arian kreeg les van Tiny van de Wijdeven.

Toen Arian lid werd van Brassband Middelburg (Voorheen: Brassband ONDA) maakte hij de overstap van trompet naar cornet. Bij deze vereniging speelde hij alle verschillende cornetpartijen. Als invaller maakte hij uitstapjes naar de trompet en de bugel. De laatste jaren speelt hij de escornet partij. In 2005 speelde Arian als invaller op cornet bij Delta Brass Zeeland en van 2003 tot 2011 speelde Arian bij brassband Excelsior in Kloetinge. Hij is een veelgevraagd invaller bij diverse orkesten in de regio. Door verschillende contacten in het buitenland werd Arian ook regelmatig gevraagd door buitenlandse brassbands. Zo speelde hij al tijdens wedstrijden en concertreizen in Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Italië, België en Engeland. Tegenwoordig volgt hij nog regelmatig prive les bij Bart Van Der Strieckt. (Belgie)

Ontwikkeling als dirigent:

In 2003 is Arian, mede op initiatief van de toenmalige dirigent van Brassband Middelburg begonnen aan een cursus directie in Tilburg bij Jan de Laat. Arian zegt hierover: “Een inspirerende man die fantastisch kon vertellen over het vak en waar ik veel van geleerd heb” Aan de andere kant leerde Arian in de praktijk en van de contacten met goede dirigenten misschien nog wel het meest. Arian: ”Ik heb de afgelopen jaren onder veel verschillende dirigenten gespeeld. Langzaam ontwikkel je dan je eigen aanpak en visie.” Met Brassband Middelburg als examenorkest slaagde Arian met hoge cijfers.

Sinds augustus 2005 is Arian dirigent van Jeugdbrassband Middelburg. Deze jeugdbrassband doet regelmatig mee aan festivals en concoursen en scoort zonder uitzondering hoge punten. Hoogtepunten zijn de twee gewonnen wisselbekers op het Lentefestival van de KNFM in 2007 en 2008 en in 2012 een gedeelde 1e plaats met het hoogste aantal punten van de dag op het Zeeuws Festival in Hulst.

Arian deed de afgelopen jaren ervaring op bij verschillende HAFABRA orkesten. Van 2005 tot 2009 was Arian dirgent bij Fanareorkest Mozart uit Yerseke. Verder dirigeerde hij als vervanger o.m: Fanfare Euterpe Heinkenszand, Apollo Domburg, ONDA Ritthem, Harmonie Kunst en Eer Zierikzee, Brassband Middelburg, Fanfareorkest Euphonia Goes, Excelsior Kloetinge en Ons Genoegen Kapelle (jeugdharmonie interim periode 4 maanden).

We vroegen Arian waar zijn uitdaging ligt. Arian: “Mijn uitdaging is om de brassband fris en sprankelend te laten klinken. De moeilijkheid zit hem daarbij in de juiste muziekkeuze maar vooral in de speelstijl en klankontwikkeling van het orkest. Daar ben ik veel mee bezig. Tijdens concerten en concoursen probeer ik altijd net dat beetje extra bij de muzikanten naar boven te halen. Ik zoek naar een manier om het collectief boven zichzelf te laten uitstijgen. Dat is mijn ultieme doel.

We vroegen een muzikant een korte omschrijving te geven van de dirigeerstijl van Arian.

“Arian heeft een duidelijke dirigeerstijl. Door zijn vrij grote slag kan je zijn bewegingen vanuit de hele band goed zien. Daarnaast geeft hij helder commentaar en gerichte aanwijzingen, waardoor hij zijn visie op de muzikanten overbrengt en de band zo goed mogelijk laat klinken. Tijdens de repetities wordt er altijd in een stevig tempo gewerkt maar er is ook altijd ruimte voor een grap en een grol!”


Facebook Linkedin Twitter Googleplus