Muziekverenging OKK

Brassband

OkkUitvoering2017

De brassband staat onder leiding van Cora Knuijt-Dellebeke.

Een brassband is een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie.

De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt gekenmerkt door een strikte bezetting. In Nederland is de bezetting niet zo strikt, er zijn per instrumentgroep vaak extra instrumenten toegevoegd.

Een brassband bestaat echter enkel uit koperblazers en slagwerk. Anders dan de twee andere gebruikt de brassband geen trompetten maar cornetten. De cornet is ontwikkeld uit de posthoorn en ziet eruit als een kortere versie van de trompet, maar heeft een rondere, zachtere klank. De cornet is het hoofdinstrument in de brassband.

In een brassband is als hoorn de althoorn in gebruik. De flügelhorn (buiten de brassband meestal bugel genoemd) is geen echte hoorn, maar wordt gebruikt als verlengde van de althoorn en vormt een brug tussen de cornetten en de hoorns. Verder behoren er nog baritons, euphoniums, trombones en bastuba’s tot de brassband. Alle instrumenten worden gebruikt als solo-instrument binnen de brassband.

De flügelhorn, althoorn, bariton, euphonium en bastuba zijn ontwikkeld door Adolphe Sax en deze familie wordt dan ook de saxhoorns genoemd.

De percussiesectie bestond vroeger alleen uit een kleine trom, een grote trom en eventueel wat bekkens. Tegenwoordig worden alle slagwerkinstrumenten toegestaan, ook melodisch slagwerk. Er wordt dan ook muziek geschreven voor de begeleiding met de meest uiteenlopende slagwerkinstrumenten. Soms treedt de percussiesectie zelfs op als solist binnen de brassband.

Tags: Brassband


Facebook Linkedin Twitter Googleplus